Utólagos falszigetelés injektálással

Mi a lényege ennek a technológiának?

Annak ellenére, hogy a mechanikai eljárások, pl. a falátvágásos szigetelés megbízható megoldást nyújt, a felszivárgó nedvességgel szembeni utólagos szigeteléseknél egyre nagyobb tért hódítanak a kémiai eljárások is, ilyenek az injektált szigetelések. Ennek az az oka, hogy a kutatások miatt egyre többféle és egyre korszerűbb anyagok állnak rendelkezésre az injektáláshoz.

Az injektálás során furatokon keresztül – nyomás alatt vagy a nélkül – injektálóanyagot juttatunk a falazatba. A technológiának biztosítani kell az injektálószer eloszlását a falazat teljes keresztmetszetében, hiszen így tud létrejönni a tökéletes vízszintes vízzár. Ennek érdekében mindig az adott helyszín körülményeinek, adottságainak figyelembevételével kell meghatározni a felhasználni kívánt anyag típusát, a furatok távolságát, a furatsor számát, valamint a furatok fúrási szögét.

metszet_m+-dos+ştott
 

Mi a szigetelés folyamata?

A szigetelési folyamat első lépéseként meg kell határozni a vízzár helyét. A következő lépésben elkészítjük a furatokat, majd kitisztítjuk azokat nagy nyomású levegővel vagy porszívóval.

Injektálás_01

Nyomástartó, visszanyerhető pakkereket helyezünk el, majd ezen keresztül speciális adagoló géppel középnyomáson feltöltjük a furatokat injektáló anyaggal. Nyomásesést követően többször visszatérünk, egészen addig, amíg a felszívódás folyamatát észleljük, és a kapilláris üregek feltöltéséhez szükséges mennyiségű vegyszer felszívódott.

Injektálás_03  Injektálás_02

 

Ha a fal már nem vesz fel több injektálóanyagot, a szigetelési folyamat befejezéseként a pakkerek kiszedése után a furatokat speciális hidraulikusan kötő tömítőhabarccsal töltjük ki.

 

Milyen anyagokat használhatunk?

A vegyi falszigetelések az építőanyag-ipar fejlődése révén az utóbbi 30 évben terjedtek el. Vegyi szigetelésnél a falazóanyagba vagy annak felületére juttatjuk a vegyi anyagot. A hatóanyagok működési mechanizmusa más és más. Az anyagok megválasztása a szigetelendő falazat szerkezetétől, anyagától és a nedvesség- vagy talajvízviszonyoktól függ.

A vegyi falszigetelés anyagát illetően meg kell határozni, hogy nyomás nélküli, kis- vagy nagy nyomáson történik az injektálás, amely a fal szerkezetétől és állagától függ. Tégla falaknál – mint a jelen helyzetben is – célszerű kis nyomású injektálást végezni, amely a WTA irányelveknek megfelelő előírásoknak is megfelel. A gyakorlati tapasztalat alapján többek között ilyen a szilikon-mikroemulzió hatóanyagú anyag. A szilikon-mikroemulziók, mint vizes injektálószerek képesek az építőanyag pórusvizével elegyedni, így nagy mértékű átnedvesedés esetén is adott a megfelelő behatolási mélység és eloszlás. Az injektált szigetelés előnye továbbá, hogy térben jól tud illeszkedni a kialakítandó rétegrendhez és a szerkezeti elemekhez.

Az általunk használt szigetelőanyagok a teljesség igénye szerint:

szilikon-mikroemulzió: OXAL HSL

akrilátgél: MC OXAL Dry-In